שיקום נוירולוגי – מה זה ואיך הוא מתבצע
אנשים שעוברים אירוע נוירולוגי יודעים שגם אחרי שהם יקבלו טיפול בבית החולים, הדרך לתפקוד מלא, אם בכלל הוא אפשרי, היא מאוד ארוכה. שאכן אחרי הטיפול מגיע שלב השיקום, ושלב זה הוא ארוך, קשה ומפורט.
כידוע, אירוע נוירולוגי, בין אם זה שבץ, מחלה או כל אירוע אחר שיוצר מגבלה או סוג של נכות שצריך להתמודד איתה. במקרים מסוימים האירוע יוצר בעיה זמנית שאם יודעים כיצד להתמודד איתה ואיך לעבור תהליכי שיקום מוחי מתאימים אז אפשר לחזור לתפקוד באופן חלקי או מלא. ישנם מקרים בהם המגבלה או הנכות היא קבועה ואז יש צורך לעבור תהליכי שיקום שיתאימו למצב החדש.
שיקום נוירולוגי הוא הליך שיקומי המתבצע בבית החולים או במוסדות שיקומיים מתאימים אליהם עוברים אנשים אחרי שהם קיבלו טיפול רפואי הולם בבית החולים. השיקום יתחיל לעיתים כבר בשלב הטיפול, אך ישנם מקרים בהם הטיפול יתחיל בשלב בו הטיפול הרפואי מסתיים ואפשר לעבור לשלב השיקום.
כיצד השיקום מתבצע בפועל
בשביל לעבור הליך של שיקום, יש להכיר תחילה את מצבו של המטופל, להבין את מידת הנזק שנגרם לו ולדעת מה הוא מסוגל לעשות ומה לא. כל מטופל חווה את האירוע בצורה אחרת והנזק שנגרם לו הוא שונה. על כן גם ההליך השיקומי הוא אחר.
ההליך יתבצע על פי תוכנית סדורה שתיקבע על ידי גורמי מקצוע ותתבצע על ידי אנשי מקצוע שיעבדו עם המטופל על כל רובד באופן פרטני. ייתכן מאוד שבשלב מסוים הוא ישוחרר לביתו, שם יצטרך להמשיך ולעבור הליכי שיקום וטיפולים שונים בעזרת מטפלים ואנשי מקצוע שיגיעו לביתו או שהוא יצטרך להגיע אל מרכז השיקום לעבור אותם שם.